APULIJA I BASILICATA NOVA GODINA 2018

(ID: PU-2602)

Prelijepe, sačuvane i autentične APULIJA I BASILICATA

Program putovanja

1.dan. ZAGREB, RIJEKA, SAN MARINO, ABRUZZO

Polazak autobusa u 04:00 sati s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506. Polazak iz Rijeke (Vrata Jadrana) u 06:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju uz kraća zadržavanja i odmore tijekom puta. Dolazak u San Marino, treću najmanju državu na svijetu koju je osnovao klesar Marin s otoka Raba, šetnja starim glavnim gradom - od srednjovjekovnih zidina, preko Trga slobode do crkve sv. Martina, palača vlade i tvrđave. Slobodno vrijeme za šetnju slikovitim uličicama, kupovinu suvenira ili osobne programe. Vožnja kroz regiju Marche. Nastavak putovanja autobusom kroz regije Marche i Abruzzo. Vožnja do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan. CASTEL DEL MONTE, TRANI

Doručak. Prolazimo regijom Molise, značajnom po gradićima gdje žive moliški Hrvati. Vožnja pored poluotoka MONTE GARGANO s prekrasnim krajolikom. Nastavak vožnje do poznatog CASTEL DEL MONTE, gdje ćemo vidjeti jednu od najprepoznatljivijih znamenitosti Apulije (PUGLIA), ZAGONETNI DVORAC, KOJI JE SAGRAĐEN OKO 1240. KAO LOVAČKA PALAČA CARA FRIDRIHA II., iznenađujuće kristalnog osmerokutnog oblika s izvrsnom lokacijom u sredini brdovitog krajolika. Posjet gradu TRANI s prekrasnom katedralom uz more. Osim impresivne romanike, oduševit će nas prekrasna brončana vrata. Vožnja do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan. BARI, ALBEROBELLO, LOCOROTONDO, POLIGNANO A MARE

Doručak. Dolazak u BARI – glavni grad Apulije i razgled: STARI GRAD S LABIRINTOM ULICA I TRGOVA, DVORAC KOJI JE SAGRADIO CAR FRIDRIH II., NIZ IZNIMNIH VJERSKIH SPOMENIKA: TROBRODNA BAZILIKA SAN NICOLO IZ 11. STOLJEĆA JEDNO JE OD REMEK-DJELA TALIJANSKE ROMANIKE, KATEDRALA SAN SABINO U BIZANTSKOM STILU, OSTACI NORMANSKE TVRĐAVE (CASTELLO SVEVO), KAZALIŠTA TEATRO PETRUZZELLI (U OBNOVI) I TEATRO MARGHERITA. Dolazak u mjesto ALBEROBELLO jedan od najljepših primjera jedinstvene narodne arhitekture (Trulli), koje karakteriziraju kuće s kružnim tlocrtima sa stožastim krovovima. Neobične građevine koje čine gradske četvrti, s izgledom kao iz bajke. Dolazak u LOCOROTONDO gdje također razgledavamo "Trulli" narodnu tradiciju s jedinstvenim načinom gradnje Apulijskih kamenih kuća. Izlet u iznimno slikoviti primorski gradić POLIGNANO A MARE, poznat kao rodno mjesto Domenica Modugna, superstara sanremskih festivala i "Canzone Italiane". Vožnja do hotela. Noćenje.

4.dan. OSTUNI, LECCE, OTRANTO, NOVA 2018.

Doručak. Dolazak u OSTUNI, takozvani „STARI GRAD“. Ostuni je kaštel izgrađen na vrhu brda i još uvijek opasan drevnim zidinama, smatra se arhitektonskim draguljem, a zovu ga "BIJELI GRAD" ("La Città Bianca"): KATEDRALA I BISKUPSKA PALAČA zajedno s brojnim palačama lokalnih plemićkih obitelji: Aurisicchio, Ayroldi, Bisantizzi... Dolazak u LECCE kojem kolorit daju travertini iz lokalnih kamenoloma, a zbog bogate barokne arhitekture nazivaju ga i BAROKNA FIRENCA: RIMSKI AMFITEATAR, CASTELLO, KATEDRALA SANTA CROCE, BAROKNA CRKVA ST. NICCOLO E CATALDO. Dolazak u OTRANTO i razgled: CASTELLO ARAGONESE, KATEDRALA, CRKVA SAN PIETRO, S BIZANTSKIM FRESKAMA, KATAKOMBE U TORRE PINTA... Povratak u hotel. Pripreme za novogodišnju noć...SRETNA NOVA 2018. Noćenje.

5.dan. TARANTO, MATERA, ALTAMURA

Doručak. Jutarnja vožnja prema jugu duž obale zaljeva TARANTO, panoramski razgled Taranta - grada na dva mora. Razgled ostataka drevnog grada METAPONTUMA stupovi hrama, koji je sagrađen u 6. stoljeću prije Krista. Ulazak u regiju Basilicata. Regija BASILICATA - sačuvana, prelijepa i autentična. Vožnja do grada MATERA i razgled: KATEDRALA, ISPRED KOJE SE OTVARA PREKRASAN POGLED NA STARI GRAD. VEĆINA ZGRADA JE DJELOMIČNO UKOPANA U MEKIM VAPNENAČKIM STIJENAMA, KOJI SE NADOGRAĐUJU NA SUSTAV PRAVIH ŠPILJA I PODZEMNIH HODNIKA. Popodne dolazak u ALTAMURU i razgled srednjovjekovne jezgre grada. Posjet katedrali, koja je sagrađena po nalogu Fridrika II. Nastavak vožnje autobusom prema sjeveru Italije. Vožnja do hotela. Smještaj u hotel. Noćenje.

6.dan. GRADARA, RIJEKA, ZAGREB

Doručak. Vožnja autobusom pokrajinama Molise, Abruzzo, Marche. Dolazak u GRADARU šarmantni grad, opasan dvostrukim zidinama, iznad kojih se uzdiže moćni dvorac - tvrđava. Povratak prema Hrvatskoj. Vožnja talijanskim autostradama s povremenim zaustavljanjima tijekom puta. Dolazak u Rijeku. Dolazak u Zagreb u kasnim noćnim satima.

Cijena

Cijena po osobi: 2.490kn FIRST MINUTE

Cijena uključuje

Prijevoz autobusom visoke turističke kategorije (klima,TV,video,WC),
5 noćenja sa doručkom u hotelima 3*,
stručno vodstvo i organizaciju puta,
jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

Ulaznice za pojedine objekte i lokalitete,
dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

Napomena

Obavezna doplata za boravišnu pristojbu: 2€ po osobi i danu.
Plaćanje na licu mjesta, djeca do 10 godina ne plaćaju pristojbu.

Apulija

Apulija (tal. Puglia) je regija u jugoistočnoj Italiji. Apulija graniči s regijama Molise na sjeveru, Kampanija na zapadu i Basilicata na jugozapadu. Sjeverna granica Apulije je kod Monte Gargana, poprište jedne od posljednjih bitki drugog Punskog rata

Apulija izlazi na dva mora - Jadransko na sjeveroistoku i Jonsko na jugoistoku. Poluotok Salento, ("peta" talijanske "čizme") cijeli pripada Apuliji, a time i cijela istočna obala Tarantskog zaljeva, te zapadna obala Otrantskih vrata. Na drugoj strani kanala, 80 km istočno, je Albanija.

Površina regije je 19,345 km², a broj stanovnika po popisu iz 1991. iznosi 4,031,885.

Regija je podijeljena u pokrajine s istoimenim glavnim gradovima: Bari, Brindisi, Foggia, Lecce, i Taranto. U lipnju 2009. osnovana je pokrajina Barletta-Andria-Trani iz deset općina izdvojenih iz pokrajina Bari i Fogga, a ime nosi po tri grada koja dijele funkciju administrativnog središta novoosnovane pokrajine.

Glavni grad regije je Bari, a drugi veći centri su Alberobello, Conversano, Canosa di Puglia, San Giovanni Rotondo, Manfredonia, Martina Franca, Mesagne, Molfetta, Otranto, Santa Maria di Leuca, Trani, Barletta i Andria.

Apulija je uglavnom ravničarska, uz iznimku planinskog poluotoka Garagano te planina u sjevernom središnjem dijelu regije.

Poljoprivreda je važna grana privrede, a uzgajaju se masline, grožđe, žitarice, bajame (bademi), smokve, duhan. Od stoke, najzastupljenije su ovce, svinje, goveda i koze. Prehrambena industrija

U zadnje vrijeme se i industrija ubrzano razvija. Proizvodi se naftni defivati, kemikalije, cement, željezo, čelik, plastika, prehrambeni artikli te vino

ribari love u Jadranskom moru te u Tarantskom zaljevu. Jedan od glavnih problema regije je nedostatak pitke vode, koja se crpi u rijeci Sele u Kampaniji i dovodi preko Apenina.

Sveučilišta su u Bariju i Lecceu.

Pošaljite upit

APULIJA I BASILICATA NOVA GODINA 2018


kontakt podaci

ime*
prezime*
telefon*
e-mail*
adresa
poštanski broj
grad
država
v
upit
Captcha slika
Show another codePrikaži drugi kod

Pošaljite upit