PLANINA VLAŠIĆ

(ID: AR-1252)

PLANINA VLAŠIĆ

Opis ponude

PLANINA VLAŠIĆ

Dvije ceste i više od 100 km šumskih puteva planinu Vlašić čine jednom od najotvorenijih na području Balkana, dostupnom u svim godišnjim dobima, a geoprometni položaj je takav da je podjednako udaljena od Jadranskog mora kao i od velikih kontinentalnih gradova. Vlašićem dominira najviši vrh Opaljenik (1943 m). Činjenica da se na ovoj planini snijeg zadržava više od 5 mjeseci sa malim brojem olujnih dana, a da tokom ljeta, zbog svog bogatstva šumom, livadama prošaranim raznobojnim cvijećem, rijekom Ugar i razvijenim stočarstvom i proizvodnjom nadaleko čuvenog “Vlašićkog sira”, Vlašić ima sve preduslove za razvoj više oblika turisticke ponude tokom cijele godine.

Sportsko – rekreacioni centar “Babanovac” (1260 NM) na Vlašiću povezan je sa Travnikom dvjema asfaltnim saobraćajnicama i čini jezgro razvoja zimskog turizma na ovom području. Nekad prepoznatljiv po međunarodnom takmičenju u skokovima pod nazivom "pokal Vlašić”, sa svojom 90 metarskom skakaonicom koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evropi, “Srebrenom pahuljicom”, priznanjem za najuredeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji za 1979.g., sada vrača svoj sjaj, doživljava ekspanziju u pogledu razvoja turizma i već se nalazi u samom vrhu zimskih centara u Bosni i Hercegovini i šire.

Na 90-metarskoj skakaonici održavao se svake godine "Pokal-Vlašić" i na njemu su sudjelovali najbolji svjetski skakači na skijama. Bio je to najveći sportski dogadjaj Travnika. Danas se skakaonica nalazi u neupotrebljivom stanju, no pitanje je dana njeno restauriranje i ponovno osposobljavanje.
Pored skakaonice, od sportskih objekata na Vlašiću, tu su i četiri ski-lifta:
1. "Ugar" sa kapacitetom od 650 skijaša za jedan sat,
2. "Markovac" sa također 650 skijaša po satu,
3. dupli, sidro-lift "Babanovac" kapaciteta 2100 skijaša po satu
4. i posljednje izgradjeni ski-lift "Visovi" ima kapacitet od 900 skijaša po satu.

Nedaleko od hotela "Babanovac" nalazi se i "Baby" ski-lift (300 skijaša po satu).
Cijena dnevne ski karte je 12,00 KM, a poludnevne 8,00 KM !
Baby lift opremljen je reflektorima za noćno skijanje koje startuje svaku noc od 17:00 do 22:00.

Namjere vodstva OZON doo , u budućnosti su postavljanje novih ski-liftova u pravcu vrha planine Vlašić (Opaljenik 1943m n/v) , uređenje potpuno novih ski-staza i pratećih objekata i radovi na poboljšanju postojeće infrastrukture .


Pošaljite upit

(ID: AR-1252) PLANINA VLAŠIĆ


datum dolaska*
v
datum odlaska*
v
broj osoba*
djeca*
upit

kontakt podaci

ime*
prezime*
telefon*
e-mail*
adresa
poštanski broj
grad
država
v
Captcha slika
Show another codePrikaži drugi kod

Pošaljite upit