Hodočašće u Svetu Zemlju

(ID: PU-2490)

Program putovanja

1.dan:

Okupljanje u zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman. Najmanje tri sata prije leta. (buduće da je to charter linija točno vrijeme polaska ćemo znati najmanje deset dana prije polaska). Detaljan pregled putnika i stvari te kratki razgovor sa svakim putnikom. Nakon dolaska u izraelsku zračnu luku Ben Gurion (TEL AVIV) slijedi kratki policijski pregled, uzimanje prtljage i ukrcaj u autobus koji vas vozi do Nazareta. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2.dan:

NAZARET – doručak. Obilazak grada. Najprije posjet Bazilici Navještenja (sv.misa), Crkva sv. Josipa i Crkva Marijina izvora. Zajednički ručak. Poslije podne vozimo se u Kanu Galilejsku gdje ćemo obići Crkvu svadbe ( bračni parovi će obnoviti bračne zavjete). Nastavak puta do gore preobraženja Tabor (vozimo se taksijem do vrha i nazad) i posjet Crkvi preobraženja uz prekrasan panoramski pogled na okolna područja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3.dan:

NAZARET – doručak. Vožnja do rijeke Jordan na kojoj je Ivan Krstitelj krstio i samog Krista. Tu će biti obnova krsnih obećanja u vodi. Zajednički ručak. Poslije slijedi obilazak svetih mjesta oko Galilejskog jezera: Crkvu čudesnog umnoženja kruha i ribe u Tagbi kada je Isus nahranio pet tisuća ljudi, Crkvu Petrova Primata - Mensa Christi gdje je Isus obećao Petru da će on biti stijena na kojoj će sazidati svoju crkvu, Kafarnaum, grad u kojem je Isus živio kad je napustio Nazaret, crkvu na Gori Blaženstava - mjesto gdje je održana Propovijed na gori (sv. Misa). Večera. Noćenje.

4.dan:

NAZARET – doručak, odlazak iz hotela i napuštanje Nazareta. Put nas vodi u Haifu, poznati sredozemni lučki grad na padinama gore Karmel. Obilazak crkve Stella Maris i Ilijine špilje (sv. Misa), panoramski razgled Haife te posjet prekrasnim bahajskim visećim vrtovima. Zajednički ručak. Nastavljamo putovanje uzduž obale Sredozemnog mora pokraj Cezareje (kratki zastoj) do Tel Aviva – panoramski obilazak grada. Kratka šetnja starim gradom Jafa i posjet Crkvi sv. Petra. Slijedi vožnja do Jeruzalema. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan:

Poslije doručka idemo na Maslinsku goru i započinjemo obilazak sljedećih mjesta: Kupola Uzašašća, samostan i crkva Oče naš (vidjet ćemo ploču i na hrvatskom jeziku), Kapelu Isusovih suza, Getsemanski vrt, Baziliku agonije, Marijin grob, Getsemanski groto.Ući ćemo u stari grad Jeruzalem kroz tkz. Vrata smeća i doći do Zida plača – najsvetijeg mjesta na svijetu za Židove. Zatim se penjemo na Hramsku goru gdje je nekoć bio Hram u kojeg je često i Isus dolazio a gdje se danas nalaze džamije – treće najvažnije mjesto za muslimane – džamije Al Aqsa i Kupola nad stijenom. Zajednički ručak. Dolazimo na Križni put – Via Dolorosa i proći ćemo svih 14. postaja koje je i Krist prošao s križem na leđima idući prema Golgoti gdje će biti razapet. Obići ćemo crkvu Isusova groba (sv. Misa), popet se na Kalvariju, ući u samu kapelu Isusova groba (obavezno se čeka u redu).   Proći ćemo kroz Armensku četvrt Jeruzalema. Doći ćemo i do Židovske četvrti, proći čuvenom rimskom i bizantskom glavnom ulicom Jeruzalema Cardo. Vidjet ćemo djelomično i arheološke ostatke Jeruzalema iz 7. st. prije Krista i ostatke iz  vremena Makabejaca i Križara. Doći ćemo do glavnog trga Židovske četvrti i promatrati neobičan svijet ortodoksnih Židova. Povratak u hotel. Večera Noćenje.

6.dan:

Poslije doručka odlazimo u Isusovo rodno mjesto – Betlehem. Tu ćemo vidjeti jednu od najpoznatijih i najstarijih crkava na svijetu Crkvu Isusova rođenja. Posjetit ćemo i špilju Kristova rođenja, samostan i crkvu sv. Katarine odakle se svake godine prenosi božićna polnoćka diljem svijeta. Vidjet ćemo i špilju sv. Jeronima (sv. Misa) koji je rođen u Dalmaciji i koji je tu prvi u povijesti prevodio bibliju na latinski jezik – Vulgata. Zajednički ručak. Pri povratku iz Betlehema vidjet ćemo pastirska polja te rodno mjesto Ivana Krstitelja Ein Karem i obići Crkvu Ivana Krstitelja i Marijinog pohođenja Elizabeti. Slijedi povratak u Jeruzalem i obilazak Sionske gore, Davidov grob, Dvorana posljednje večere, Crkva usnuća Marijina i Crkva sv. Petra in Gallicantu (gdje je Petar tri puta zatajio Krista) Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7.dan:

Poslije doručka vozimo se do Mrtvog mora gdje se možete kupati na jednoj od uređenih plaža. Mrtvo more je najniža točka na svijetu i nalazi se oko 400. metara ispod razine mora. U njemu ima oko 30 % soli i minerala i stoga je tisućama godina poznato po pomlađujućem djelovanju. Posebna atrakcija je kupanje u blatu. Nakon kupanja slijedi posjet Qumranu gdje je beduinski pastir slučajno pronašao čuvene svitke s mrtvog mora. Vidjet ćemo kratki film o životu Esena, obići arheološke ostatke drevnog naselja i vidjeti špilju u kojoj je pronađeno 7. svitaka. Slijedi posjet čuvenoj Herodovoj utvrdi Masadi na kojoj se svojevremeno utvrdila grupa židovskih pobunjenika Zelota i gdje je njih oko 1000. počinilo samoubojstvo. Prekrasna vožnja žičarom na vrh tvrđave i razgled impresivnih ostataka Herodove palače, kupališta, bazena, sinagoge itd. Na povratku svraćamo u najstariji grad na svijetu Jerihon te na kraju dana slijedi sv. Misa u pustinji. Povratak u Jeruzalem. Večera. Noćenje.

8.dan:

Poslije doručka transfer do zračne luke Ben Gurion gdje moramo biti 3. sata prije polijetanja zrakoplova po lokalnom propisima. ( točno vrijeme polaska i dolaska znati ćemo 10 dana prije početka putovanja) Strogi pregled osoblja i prtljage, kratki razgovori sa svakim putnikom.

Cijena

Cijena po osobi: 9.600,00kn

Cijena uključuje

- povratna avionska karta+ aerodromske pristojbe,
- putno osiguranje putnika,
- hotelski smještaj na bazi polupansiona u hotelima 3 i 4*,
- pet ručkova,
- stručno vodstvo tijekom cijelog puta - licencirani vodič na Hrvatskom jeziku, sve potrebite ulaznice: Kapela uzašašća, Crkva Oče naš, In Galicantu, Beit Hesada i Sveta Ana, Qumran, Masada sa žičarom, tuševi i svlačionice na Mrtvom moru, Gora Blaženstava, Kafarnaum, taxi za goru Tabor, sva parkirališta za bus, uobičajene napojnice (takse) za vodiča, vozača i hotele i sve ostalo kako je navedeno u programu.

Napomena

Budući da na neke stvari nije moguće utjecati postoji mogućnost da redoslijed razgledavanja bude drugačiji po danima nego što je napisano, ali se neće ništa izostaviti.

Hodočašće Sveta Zemlja

Sveta ili prokleta, svačija ili ničija, toliko pusta a toliko bogata, toliko voljena a toliko omražena, toliko izmiješana a tako jednostavna, toliko rušena a tako izgrađivana, tako opasna a tako sigurna, tako suha a  tako plodna, mala a toliko velika, nema nikakvih prirodnih bogatstava a sve su se sile za nju borile, surova do boli a povijesno nenadmašna,  tamo svi traže mjesto pod suncem a nitko nije siguran hoće li ga pronaći…. Eto, to je Sveta Zemlja, ali samo na prvi pogled.

Vidjeti svetu zemlju nije pitanje samo vjere, već prije svega opće kulture i koliko o tome u školama učili ili knjiga pročitali ostati ćemo nedorasli i napola „slijepi“ ako ju ne posjetimo. Sveta Zemlja je Isusova domovina s toliko svetih mjesta a među njima i tri najsvetija: Nazaret, Betlehem i Jeruzalem. Samo ovo, dovoljno je da svakom kršćaninu postane imperativ. Ona se ne može baš nikako razumjeti bez Svetog pisma. Vidjeti mjesto navještenja, rođenja, života, muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista je san. Proći sva ta mjesta, a ostati isti kao prije nije baš jednostavno. I oni koji ne pripadaju niti jednoj vjeri to nisu u stanju.

Teško je navesti sva važna i povijesna mjesta koja se posjećuju, ali valja navesti barem ona koja su neizostavna, a to su: Bazilika Svetoga Groba, Kana Galilejska, rijeka Jordan, Tabga, crkva Petrova primata, Kafarnaum, Gora Blažnstava, Galiljsko jezero, Brdo Tabor, Karmel, Haifa, Jafa, Cezareja, Masada, Judejska pustinja, Kumran, Mrtvo more, Maslinska gora, crkva Užašašća, crkva Oćenaša, Maslinski vrt - Getsemani, Židovsko groblje, Zid plača, Džamija Al – Aksa, Omarova džamija, Sion, Dvorana posljednje večere, Via Dolorosa, Kalvarija, Križni put, Jerihon. U Svetoj Zemlji nećemo samo produbiti vjeru, naučiti mnoge povijesne činjenice, vidjeti velebne građevine, upoznati surovu pustinju i svjetski fenomen Mrtvo more, već ćemo vidjeti na svakom koraku isprepletene i tri vjere: kršćanstvo, islam i židovstvo. Naučit ćemo još više poštivati svoje a cijeniti tuđe.

Pošaljite upit

Hodočašće u Svetu Zemlju


kontakt podaci

ime*
prezime*
telefon*
e-mail*
adresa
poštanski broj
grad
država
v
upit
Captcha slika
Show another codePrikaži drugi kod

Pošaljite upit