Oslo - 4 dana 5.10. - 8.10.2017.

(ID: PU-2539)

Program putovanja

1. dan ZAGREB - OSLO
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija u 13:15 sati. Prijava na let za Oslo. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa na liniji OU 488 u 15:15 sati. Dolazak u  zračnu luku u Oslu u 17:45 sati. Prijevoz autobusom do hotela i smještaj u sobe. Prva orijentacijska šetnja s pratiteljem putovanja gradskim središtem do glavne ulice Karla Johanna i živahne pješačke zone oko katedrale i parlamenta. Vrijeme za prvo upoznavanje glavnog grada Norveške. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan OSLO
Doručak. Cjelodnevni razgled grada javnim prijevozom i pješice s pratiteljem putovanja. Posjet gradskoj vijećnici, jedinstvenom arhitektonskom spomeniku 50-tih godina prošlog stoljeća. Prostorije su bogato ukrašene mozaicima koji prikazuju povijest Osla i Oslofjorda, a velika ulazna dvorana mjesto je dodjele Nobelove nagrade za mir. (pristup unutarnjim prostorijama vijećnice je besplatan, može biti ograničen u slučaju održavanja sjednice gradskog vijeća ili posebnih događanja). Šetnja kroz četvrt Kvadraturen „stari Oslo“ danskog kralja Christiana IV s nekoliko očuvanih zgrada iz 17. stoljeća i posebnim geometrijskim planom gradskih palača. Odlazak do utvrde Akershus renesansnog dvorca - utvrde i vanjski obilazak područja. Šetnja do jednog od novih simbola Osla zgrade Norveške Opere i baleta. Ovdje ćete moći besplatno ući u prostorije predvorja, prošetati se terasom i poznatim krovom i fotografirati panoramu Osla. Četvrt oko Opere Bjorvika jedna je od najzanimljivijih arhitektonskih gradskih četvrti sa najnovijim primjerima moderne arhitekture. Razgled grada nastavljamo šetnjom do parlamenta te glavnom ulicom Karla Johanna do zgrade kazališta, parkova i kraljevske palače. Nakon kraće pauze u gradskom središtu odlazak javnim prijevozom do Vigeland parka. Posjet Vigeland parku  remek djelu velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine. Razgled parka uz monolit, fontanu života, parkove ruža i most života ostavlja dubok utisak na svakog posjetitelja. Na kraju razgleda posjet nekad mornaričkoj četvrti Aker Brygge, centru noćnog života, modnih trgovina i gradske živosti.  Slobodno vrijeme. Noćenje.

3. dan OSLO
Doručak. Nastavak razgleda odlaskom gradskim brodićem uz kratku plovidbu Oslo fjordom do poluotoka Bygdoy četvrti muzeja. Na vrhu poluotoka možete se fotografirati uz kipove slavnih polarnih istraživača. Odličan izbor muzeja u ovoj četvrti puno govori o pomorskoj tradiciji i nemirnom istraživačkom duhu Norvežana. Moguć posjet muzeju vikinških brodova, muzeju polarnih istraživanja Fram, muzeju Kon Tiki, Norveškom pomorskom muzeju ili vrlo zanimljivom muzeju Norveške na otvorenom gdje možete vidjeti  najrazličitije tradicionalne zgrade, drvene kolibe i poznate norveške stave crkve. Povratak javnim prijevozom do gradskog središta. Slobodno vrijeme za osobne programe, predlažemo posjet Nacionalnoj galeriji s vrlo vrijednom zbirkom slika uključujući slavnu Munchovu sliku „Krik“, norveško romantično slikarstvo i francuske impresioniste. U blizini Kraljevske palače je i poznati muzej velikog norveškog književnika Ibsena gdje su nastala neka od njegovih najpoznatijih djela. Za gastronomski doživljaj predlažemo posjet Ostbanehallen centru na mjestu stare željezničke stanice s iznimno velikom ugostiteljskom ponudom. Ako si želite priuštiti nešto stvarno posebno posjet slavnoj kavani Grand Cafe s tradicijom duljom od 140 godina i mjestu susreta svakoga tko je nešto značio u javnom životu Norveške. Noćenje.

4. dan OSLO - ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba, prtljagu možete pohraniti na recepciji do odlaska transfera u zračnu luku. Odlazak s pratiteljem javnim prijevozom do ski skakaonice Holmenkollen iznad Osla. Položaj grada koji ste posjetili, panorama zelenih brežuljaka koji ga okružuju i pogled na Oslofjord najbolje su vidljivi  s vidikovca u centru za posjetioce na poznatoj ski skakaonici. Moguć je posjet najstarijem muzeju skijanja na svijetu ili vožnja ski simulatorom gdje se možete uživjeti u ulogu skijaša koji se spušta snježnim padinama iznad Osla. Slobodno vrijeme u gradskom središtu  za kupovinu tipičnih norveških suvenira od figurica trolova do prekrasnih i poznatih norveških pulovera, tradicionalni riblji ručak ili uživanje u šetnji središtem Osla. Odlazak iz hotela i transfer do zračne luke. Prijava na let za Zagreb. Polazak zrakoplova Croatia airlinesa na liniji OU 489 u 18:50 sati. Dolazak u Zračnu luku Zagreb u 21:35 sati.
 

Cijena

First Minute cijena 3.490 kn
Redovna cijena 3.690 kn
Zrakoplovne pristojbe 1.090 kn

Cijena uključuje

• prijevoz zrakoplovom redovne linije prijevoznika Croatia airlines na liniji Zagreb-Oslo -Zagreb
• smještaj u hotelu 3/4* u Oslu na osnovi 3 noćenja s buffet doručkom
• transfer od zračne luke u Oslu do hotela i natrag
• razglede javnim prijevozom i pješice prema programu putovanja
• pratitelja putovanja
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

• doplatu za jednokrevetnu sobu - 1.190 kn
• zrakoplovne pristojbe: 1.090 kn ( iznos može biti podložan promjenama)
• karte javnog prijevoza u Oslu (pojedinačna karta za odraslu osobu od 33 NOK, postoje različite vrste dnevnih karata)
• ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike (cijene mogu biti podložne promjeni): Nacionalna galerija 100 NOK, Fram muzej 100 NOK, Muzej vikinških brodova 100 NOK, muzej Kon Tiki 100 NOK, Norveški pomorski muzej 100 NOK, Norveški folklorni muzej 130 NOK, muzej u utvrdi Akershus 100 NOK, Ibsenov muzej 115 NOK, ski skakaonica Holmenkollen 130 NOK. Muzeji nude popuste u cijenama ulaznica za djecu, starije osobe, obitelji i grupe. Ulaznica Oslo Pass cijena od 395 NOK za 24 sata za odraslu osobu omogućuje besplatni ulaz u preko 30 muzeja kao i besplatno korištenje javnog prijevoza. Popusti na Oslu passu postoje za djecu i starije osobe.
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
• putno osiguranje

Oslo

Oslo je glavni grad Norveške, ima 590.041 (1.403.268) stanovnika (2008.) i prostire se na površini od 426 km². Oslo se nalazi na rubu istoimenog fjorda.

U "Sagi o norveškim kraljevima" autor Snorre Sturlason napisao je da je Oslo osnovao kralj Harald III. Sigurdsson 1048., ali prema posljednjim arheološkim istraživanjima pronađeni su ostaci kršćanskih grobova koji su nastali prije 1000., jer grobovi su potvrda urbanog življenja. Na osnovu ovih saznanja Oslo je proslavilo svoju 1000-tu obljetnicu 2000. godine. Porijeklo imena Oslo je nešto nejasno: "-lo" znači luka, dok "os" ima par značenja partenon, ušće ili strana brda. Oslo je postao glavni grad za vrijeme kralja Håkona V. (1299.-1319.), koji je bio prvi kralj koji je živio stalno u gradu. On je bio započeo gradnju tvrđave Akershus. Stoljeće poslje Norveška je postala manji parter u personalnoj uniji sa Danskom, i Oslo je izgubilo svoje značenje preobrazivši se u provincijalni upravni centar. Zbog zapostavljenosti i te zbog niskog položaja u uniji s Danskom, Norveška se slabo razvijala u svim pogledima. Prvi fakultet otvorio se tek 1811. godine. Oslo je bilo uništeno u požaru 1624., i novi grad se ponovno izgradio ali na novom mjestu preko zaljeva odmah do tvrđave Akershus. Ovu izgradnju je proveo kralj Christian IV. od Norveške, i dao je novo ime Christiania. Tek u 19. stoljeću Norveška raskida personalu uniju s Danskom. Ovim raskidom Norveška počinje se ubrzano razvijati, mnoge znamenite zgrade u gradu Christiania: Kraljevska palača, parlament, Sveučilište, Nacionalno kazalište, zgrada buze. Kroz 19. stoljeće Christiania mjenja ime u Kristiania, dok 1924. grad dobiva svoje originalno ime Oslo. Tokom 19. stoljeća i procvata Norveške mnogi pozati umjetnici i pisci su ostavili traga u Oslu: Henrik Ibsen, Edvard Munch, Knut Hamsun i Sigrid Undset (zadnja dva pisca dobili su Nobelovu nagradu za književnost). Godine 1850. Oslo je preteklo Bergen kao najnapučeniji grad u Norveškoj, što je zadržalo i dan danas. 

Pošaljite upit

Oslo - 4 dana 5.10. - 8.10.2017.


kontakt podaci

ime*
prezime*
telefon*
e-mail*
adresa
poštanski broj
grad
država
v
upit
Captcha slika
Prikaži drugi kodPrikaži drugi kod

Pošaljite upit