Grčka i Rim 8 dana autobusom i brodom

(ID: PU-2549)

Moguć polazak iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.

Program putovanja

1.dan  ZAGREB – SKOPJE 
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00 sati. Ugodna vožnja preko Hrvatske i Srbije do Skopja. Smještaj u hotel. Prošećite po „keju“ i probajte makedonske voćne rakije, prepune okusa i pravih mirisa. Centar grada je prepun odličnih restorana, koji se cijenama znantno razlikuju od europskih cijena. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan  SKOPJE – SOLUN
Doručak. Sastanak s lokalnim vodičem, polazak na razgled grada: stara željeznička postaja, spomenik i kuća Majke Terezije, kameni most iz 6. stoljeća, Daut-pašin amam iz 15. stoljeća, crkva sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa-paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II.  Nakon razgleda, slobodno vrijeme. Svakako preporučujemo ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji. Nastavak vožnje prema Grčkoj, gradu Solunu. Smještaj u hotel. Noćenje.

3.dan  SOLUN - ATENA
Nakon doručka obilazak kulturno povijesnih znamenitosti Soluna: Agora, Rotonda, Galerijev slavoluk, Bijeli toranj, crkva Sv.Dimitrija, crkva Sv.Sofije. Predlažemo probati svjetski popularna grčku salatu. Serviraju vam uz vruće svježe pečene pogačice pa još ako uz to naručite grilani halloumi ( vrsta tvrdog sira ) i gyros ili pržene krake od hobotnice te 1/2 litre domaćeg crvenog vina, do sita ćete se najesti. Ili posjetite tržnicu, carstvo hrane, začina i raznih malih kućnih potrepština. Kažu da je Solun poznatiji po tsourekiju (grčki uskršnji kruh) nego po svojoj Bijeloj kuli, a kako tsoureki zahtijeva dva specijalna grčka začina Mastic i Mahlab, najbolje da ih kupite i isprobate recept kod kuće. Mahlepi ili mahlab je aromatičan začin proizveden od sjemena jedne vrste višnje. Okus mu je nešto između arome višnje i gorkog badema. Polazak prema Ateni. Po dolasku, smještaj u hotel. Noćenje.

4.dan  ATENA
Nakon doručka slijedi razgled Atene autobusom i pješice u pratnji službenog gradskog vodiča: trgovi Omonia i Sintagma, glavni gradski trgovi grčke prijestolnice – parlament – klasicističke palače monumentalnih ulica Stadiou i Panepistimiou – „Kallimarmaro“, Panhelenski stadion izgrađen od bijelog mramora za prvu olimpijadu modernih vremena 1896.g. – monumentalna Hadrijanova vrata iz rimskog perioda na ulazu u svetište Zeusa Olimpskog – atenska Akropola, centar antičkog grčkog svijeta i jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kultune baštine s hramovima Partenon i Erehteon te panoramskim pogledom na Atenu. Slobodno poslijepodne za osobne programe: kupovina u glavnoj trgovačkoj ulici Ermou ili elegantnoj četvrti Kolonaki; posjeti znamenitostima. Navečer zajednički odlazak s pratiteljem putovanja do četvrti Plaka podno Akropole, živahnog kvarta s bezbrojnim tavernama i uskim vijugavim ulicama orijentalnog prizvuka - moguć fakultativni odlazak na grčku večeru s folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan  ATENA – KORINTSKI KANAL– EPIDAUR – MIKENA - PATRAS
Raniji doručak. Polazak prema Korintskom kanalu koji spaja Korintski zaljev sa Saronskim zaljevom u Egejskom moru. Kanal je dug 6,3 km, širok 21 metar i građen je u periodu od 1881.-1893. Pogled na njega, pogotovo sa mosta koji prelazi kanal i gleda i na ponor dugačak 76 m, je impresivan. Nastavljamo prema Epidauru. Odmah ponad Epidarusa uzdiže es planina Arahneo - "Arachnaion", kao što se u "Agamemnonu" naziva Eshil. Tu na zelenom obronku brežuljka, leži kazalište u Epidauru. Najpoznatije i najbolje očuvano antičko kazalište je izgrađeno u 3. st.pr.Kr.Kazalište može primiti oko 14.000 gledatelja, a pored svog jedinstvenog položaja i izgleda poznat je i po nevjerojatnoj akustici - čak i na najvisočijim stepenicama, na visini od 22 m, svaka riječ izgovorena na pozornici se čuje jasno i glasno. Nastavljamo prema Mikeni, kući legendarnog kralja Agamemnona koji je poveo Grke u Trojanski rat. Homer je Mikenu opisao kao vladajući grad saveza prinčevskih zemalja u periodu od 1600 – 1100. p.n.e. Polazak za Patras. Ukrcaj na brod. Smještaj u četverokrevetne unutarnje kabine. Isplovljavanje u 19.00 sati. Noćenje na brodu.

6.dan  PATRAS – ANCONA - RIM
Dolazak u Anconu u 15.30 sati, te slijedi vožnja prema Rimu. Smještaj u hotel u centru grada. Kratki predah te sa našim pratiteljem odlazimo prema Španjolskim stubama, poznatim kao velikom okupljalištu mladih i početak ulica poznatih po visokoj modi. Šetajući tim ulicama dolazimo do Fonatane di Trevi gdje već večeras možete probati najfinije špagete uz čašu odličnog aperol špritza. Povratak u hotel. Noćenje.

7.dan  RIM - VATIKAN
Doručak. Nakon doručka, s pratiteljem putovanja počinjemo istraživati Vječni Grad, pješice i metroom. Središte antičkoga dijela grada čine Rimski forum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva, te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Osim što su izgladnjivali životinje radi što bolje predstave u borbi s gladijatorima, u doba carstva bile su popularne i bitke brodova – napunili bi bazen amfiteatra vodom kako bi se uživjeli u krvave borbe. Penjemo se prema Kapitolu, najslavnijem i najvišem od sedam rimskih brežuljaka. Nastavljamo prema Oltaru domovine, spomeniku  podignutom u čast Viktoru Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Zatim odlazimo prema Panteonu ili Hramu bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivoga granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nakon što razgledamo unutrašnjost Panteona, slobodno vrijeme provodimo na Trgu Navona, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Želite li uživati na prekrasnom trgu punom slikara i uličnih zabavljača, ostat ćete upravo ovdje i taj pogled neće biti besplatan, no odete li malo dalje i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete restorane s povoljnim cijenama talijanske kuhinje. Povratak u hotel. Noćenje.

8.dan RIM - ZAGREB
Doručak. Javnim prijevozom s pratiteljem putovanja odlazimo do Vatikana, najmanje države na svijetu. Razgledavamo Trg sv. Petra, jedan od najpoznatijih svjetskih trgova, sa slavnom Berninijevom kolonadom, te baziliku sv. Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkava, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Predlažemo posjet kupoli odakle se pruža beskrajan pogled na Rim. Ako niste u formi, nemojte isprobavati - mnogo stuba i uzak prolaz obeshrabruju, ali pogled s bazilike je veličanstven. Polazak za Zagreb u 13.00 sati. Dolazak se očekuje iza ponoći.

Cijena

Cijena aranžmana po osobi 3.490 kn

Cijena uključuje

prijevoz turističkim autobusom prema programu,
smještaj u Skopju u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja sa doručkom,
smještaj u Solunu ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja sa doručkom,
smještaj u Ateni u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja sa doručkom,
smještaj u centru Rima u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja sa doručkom,
smještaj u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na brodu na relaciji Patras – Ancona,
razgledavanja prema programu,
lokalnog vodiča u Ateni,
pratitelja tijekom putovanja,
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.).
doplata za jednokrevetnu sobu: 990 kn po osobi
doručak na brodu 7 eur po osobi,
ručak ili večera 18 eur po osobi,
doplata za trokrevetnu kabinu (svaka od tri osobe plaća) 130 kn po osobi,
doplata za dvokrevetnu kabinu 220 kn po osobi,
doplata za vanjsku dvokrevetnu kabnu 270 kn po osobi,
Putno osiguranje.

Napomena

CIJENE ULAZNICA (prema stanju u siječnju 2017. g., podložne promjeni):

Akropola 20 €,
Muzej Akropole 5 €,
Nac. arheološki muzej 7 €,
ulaznica za Epidaurus 12 €,
ulaznica za Mikenu 12€


Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
• za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4 100 kn
- 2 red – sj. 5,6,7,8 100 kn
- sjedala iza 2. vrata 100 kn
• za dodatno prazno sjedalo u autobusu 750 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

GrčkaGrčka (službeni naziv Helenska Republika) je država u jugoistočnoj Europi. Nalazi se na obali Egejskog mora, Jonskog mora i Sredozemnog mora. Graniči s Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom.Grčka ima veoma razvedenu obalu (drugu u Europi, poslije Norveške). Obala je pretežno strma s mnoštvom otoka i poluotoka u Jonskom, Egejskom i Kretskom moru. Upravo zbog toga i povoljne mediteranske klime ona je danas najvažnija turistička destinacija svijeta. Turistički najposjećenija je svakako Atena, iznad koje se nalazi brdo Akropolis gdje se nalazi Partenonov hram koji je ukrasio Fidija (najznačajniji kipar Stare Grčke). Tu se još nalaze kip božice Atene, hramovi Erehiton, Propileja i Apteros Nike. U samom gradu nalazi se Dionizijevo kazalište i Olimpijski stadion (izgrađen u novije doba na mjestu antičkog).Grčka je jedna od najstarijih država na svijetu s neobičnom i bogatom poviješću. Naseljena od prapovijesti, bila je plodno tlo za razvoj mnogih kultura od kojih se ističu: Minojska kultura (oko 3000. pr. Kr.), Mikenska kultura(oko 1900. pr. Kr.) i naposljetku Helenske kulture koja je prerasla u antičku kulturu (Stara Grčka) koja je utjecala na razvitak i Europe i Bliskog Istoka.Glavni grad: Atena

Pozivni broj: 30

Valuta: Euro

Stanovništvo: 11,28 milijuna (2012.) Svjetska banka

Kontinent: Europa

Službeni jezik: Grčki jezik

Pošaljite upit

Grčka i Rim 8 dana autobusom i brodom


kontakt podaci

ime*
prezime*
telefon*
e-mail*
adresa
poštanski broj
grad
država
v
upit
Captcha slika
Show another codePrikaži drugi kod

Pošaljite upit